Смяна на тазобедрена става

Тазобедрено ендопротезиране

се извършва при болка, счупване, заболяване или травма на ставата. Поставя се изкуствена дълбоко между мускулите, на мястото на естествената, с която движенията отново са неограничени и свободни.

Структура на тазобедрената става
hip-anatomy

Формира се от главата на бедрената кост и ставната ямка на таза. Ацетабулумът – връзката между костите на долния крайник и скелета на торса и таза. Повърхността на бедрената кост и ацетабулума, където се срещат е покрита с гладка тъкан, която се нарича ставен хрущял.
Износването на този хрущял известно като коксартроза налага смяната на тазобедрената става.

Ендопротезиранe, наричана още алопластика на тазобедрена става представлява сложна хирургична операция, при която износената ставна повърхност на ставната ямка на таза (ацетабулума), износената ставна повърхност на бедрената глава и самата глава, както и част от бедрената шийка се отстраняват от тялото и на тяхно място се поставят компонентите на изкуствената тазобедрена става, които се сглобяват във вътрешността на тялото.

Следното видео представя нагледно как се случва това:

youtube play

Кога се налага ендопротезиране?

В началото болката се появява само при движение и обикновено се третира с обезболяващи  методи на лечение. Ежедневни движения като ходене, сядане и ставане започват да бъдат все по-засегнати и ограничени от болката. В един момент дори обуването на обувки става невъзможно.

Болката се развива във времето и може да продължи с години. Пациентите започват да я забелязват когато вече е по-силна или се е появило леко накуцване. Настъпва умишлено ограничение на определени дейности, за да бъде избегната болката. При претоварване на ставата и дори в  покой, болката става твърде силна. Крайния стадий е втвърдяване на тазобедрената става.

Тук настъпва оперативната част, а именно – смяна на тазобедрената става.

img_hip_rep_2

Един от най-често срещаните симптоми е ограниченото движение на тазобедрената става. Като първо се ограничава вътрешната ротация и нормалната екстензия (разтягане). Болният не може да клекне и той сгъва максимално колянната си става при максимално изпъване на тазобедрената става, за да обуе обувката си.

Друга причина за тазобедрено ендопротезиране са ревматоидният артрит, инфекциозни артрити, костно-ставната туберкулоза, некроза (или смърт) на бедрената глава (причините за това са разнообразни като някои счупвания, прием на лекарства като кортикостероиди, злоупотреба с алкохол).

При какви условия се налага смяна на тазобедрената става?

 • Коксартроза – износване на ставният хрущял, което води до триене и повреда на костната повърхност.
 • Остеоартрозата – болка или силно ограничение на движението поражда нуждата от оперативна намеса. Това заболяване е характерно за хора над 45години.
 • Ревматоиден артрит – автоимунно възпаление на ставите. Характерни симптоми при това заболяване са сънливост при събуждане, скованост, болезненост и постепенна загуба в подвижността на ставите.
 • Счупване или травма – в следствие на падане, травма, подхлъзване (особено в зимни условия).
 • Аваскуларна некроза ­ заболяване в следствие на временна или трайна загуба на кръвоснабдяване на костите. Най­-често засяга главичката на бедрената кост. Причините могата да са травми, високо­дозова кортикостероидна терапия и други при възрастно между 30 и 50 години.

На каква възраст се извършва ендопротезиране?

Най-често пациентите, подлежащи на смяна на тазобедрена става са между 70 и 80 години. Рядко се срещат такива на под 30 години и над 85 години.

Какво е коксартроза или хронично заболяване на тазобедрената става?

 • Заболяванията на костно-ставния апарат засягат все по-голяма част от възрастните хора в страната. Едно от най-често срещаните в тази област е коксартрозата /хронично възпаление на тазобедрената става/. Най-често първоначалните симптоми на коксартрозата се изявяват след 35-40-годишна възраст, като по-често боледуват жените.
 • Симптомите най-често са свързани със засилващ се дискомфорт в покой или движение главно в тазовата област. Болката може да се усеща не само в самите тазобедрени стави, но да се излъчва към слабините, към кръста и надолу към коленете.

Операция за смяна на тазобедрена става

 • Стандартна оперативна техника – обикновено операцията е с продължителност от 1 1/2 до 3 часа. Пациентите са под пълна, спинална или епидурална анестезия. След приключване на операцията, на мястото на ендопротезата се поставя дренаж – полиетиленова тръбичка с множество тръбички, която се свързва с вакуумна банка. Целта е да се намали следоперативния хематом в областта на интервенцията.

Минимално инвазвна техника – техника създадена през 2001г. вместо страничен разрез се прави предно-страничен такъв. По-щадяща е към тъканите, но         изисква по-специални като дизайн ендопротези.

• Ревизионно протезиране – смяна на вече поставена ендопротеза, която е разхлабена или повредне в следствие на заболяване, травма или износване на ендопротезата. Тежка операция е и резултатите могат да бъдат негативни сравнено с първичната, но често варират според състоянието на пациентите.

boulder+hip+pain+treatment+surgery+solutions

Какви рискове и/или усложнения могат да настъпят?

Рисковете, които могата да настъпят след ендопротезиране най-­често са:

• Изкълчван на тазобедрената става в първите 10­-12 седмици. Това може да се получи при кръстосване на краката в легнало и седнало положение. Важно е да няма навеждане при 90 градуса, завъртане на крайниците – глезените трябва да сочат напред.

• Дълбока венозна тромбоза – не много често, но има риск от образуване на тромби в долните крайници. В този случай се използва лекарство за разреждане на кръвта и еластични чорапи.

• Инфекция – прилагането на интравенозни антибиотици значително намалява този риск.

• Износване на ставата

• Разхлабване на протезата. Лекува се с ревизионна операция.

В голяма част от случаите е възможно изкълчената изкуствена става да се намести. При други случаи обикновено се предприема нова оперативна намеса, при която се отстранява инфектираната, счупената или износената протеза и ако е възможно се подменя с нова, т.нар. реендопротезиране. Може да се извърши подмяна на само някои от протезните компоненти на един или два етапа (две операции, между които тече определено лечение) или такава може и да се окаже невъзможна.

Етапи на възстановяване

Времето за пълно възстановяване е около шест седмици. Периодът варира в зависимост от здравословното състояние на пациента, състоянието на ставата и степентта на износване, рехабилитацията и мотивацията му.

Възстановяването започва още след операцията, като се дават лекарства и течности, за да се избегне инфекция. Като част от процеса е носенето на противотромбозни чорапи. Те се носят  между две и шест седмици – два дни след свалянето на дренажа.. Важно е да се започне физиотерапевтичен курс, за да може пациента да се възстанови максимално бързо.

Упражненията за бързо възстановяване, които можете да правите у дома – Първи дни на възстановяване

Рехабилитация

За бързото и безпроблемно възстановяване е необходимо сериозно и отговорно отношение от страна на пациента, а именно да прави упражнения.

Подготовка за операцията

И не на последно място, какво е препоръчително да направите преди операция за смяна на тазобедрена става.

За да протече спокойно и нормално престоят в болницата е добре да се спазят следните препоръки:

 • Пациентът да е в добро физическо състояние. Упражнения за засилване на сърцето и белите дробове и такива за увеличаване на активността на тазобедрената става.
 • Ограничаване на тютюнопушенето
 • Спиране на противозачатъчни и противовъзпалителни медикаменти.

Разбира се, консултацията с ортопед-травматолог относно всички стъпки за преди и след операцията е задължителна.